Friss

PETA és Greenpeace a neonácikkal


Ahogy a közmondás tartja, madarat tolláról...Ez különösen igaz a PETA-ra, ők a neonácikhoz hasonlóan veszélyes csoportnak minősülnek az Egyesült Királyság kormányának antiterrorista kiadványa szerint.

Ez az információs füzet 2019 közepén került publikálásra a brit Nemzeti Terrorizmus Elleni Rendészeti Hálózat által, melyet a kormány hozott létre, és ami helyi rendőrök hálózata az ország különböző pontjairól. Ugyanis a PETA-t már régóta gyanúsítják terrorizmussal, de ezt nem nagyon reklámozzák.

Az FBI 2001-es nyomozása kiderítette, hogy a PETA finanszírozója, valamint közreműködője volt állatvédő szélsőségesek jogi védelmének, akiket bűncselekmény elkövetésével vádoltak. A 90-es években a PETA több mint 70.000 dollárt fizetett Rodney Coronadonak, az ALF-nak (Animal Liberation Front - állatokat felszabadító front) az emberének, aki gyakorlatilag egy gyújtogató, aki a Michigan állami egyetem kutatólaboratóriumát is leégette. Ezen kívül a PETA szintén pénzt utalt a North American Earth Liberation Frontnak (Észak-Amerikai Föld felszabadító Front), amely az FBI által is számon tartott terrorista csoport. Hosszasan lehet sorolni az általuk elkövetett bűncselekményeket, többek között gyújtóbombás támadást is.

A Greenpeace sem oly tiszta mint a patyolat. 2014-ben a szervezet tagjai igen csúnyán rongáltak meg egy UNESCO által védett, a világörökséghez tartozó területet. Csak azért, hogy a figyelmet felhívják a megújuló energiaforrásokra, a tagok átsétáltak és hatalmas betűket raktak a "Nazca vonalak" tetejére, melyek ősi homokból készült rajzok, és legalább 2000-2500 évesek.
A Greenpeace emellett vandalizált és megsemmisített genetikailag módosított növényeket. A genetikai mérnöki technológia segíthet abban, hogy a növények ellenállóbbak legyenek az időjárási körülményeknek, vagy több fontos vitamint tartalmazzanak, de a Greenpeace ezt ideológiailag ellenzi. A Greenpeace aktivistái amiatt is szövetségi és állami pereknek néznek elébe, amiért a houstoni szállítási útvonalakat akadályozták.
Mindezek ellenére, a PETA, Greenpeace és más olyan csoportok, melyek a figyelemfelhívó kiadványban szerepelnek mélységesen meglepődtek azon, hogy a neonáci szervezetekkel együtt szerepelnek a listán, de nyilván oka van annak, hogy azon ők is megtalálhatók. Azért kerültek fel, hogy a rendőrség megfelelően fel tudjon készülni és reagálni a fenyegetésekre, valamint megakadályozni a lehetséges balhékat, ugyanis az említett szervezetek által meghirdetett békés megmozdulások sokszor torkollnak erőszakba. A dokumentum szerint ezeken a tüntetéseken esély van arra, hogy még szélsőségesebb csoportok vegyék át az irányítást. A rendőrség szerint a cél, hogy segítséget nyújtson a programok szervezőinek azonosítani és felismerni azokat a szervezeteket, amelyekkel találkozhatnak az eseményeken.